Vandaag in de Aardrijkskunde les een erg gave pilot gedaan met Virtual Reality in de klas.

We gebruikten hiervoor de smartphones van de leerlingen en verschillende VR brillen, van Google Cardboard tot een Samsung Gear VR Oculus. Op alle smarthpones (iPhone, Samsung) werd de App Google Expeditions Virtual Reality gebruikt.
Op één leidende iPad (of andere tablet) die door mij als docent gebruikt werd, was eveneens Google Expeditions geïnstalleerd. Door in de App aan te geven dat die iPad de “guide” is, kunnen de leerlingen “aansluiten” bij de expeditie, door op “follow” te drukken.  De docent kiest nu een expeditie op de docent iPad en drukt op de play knop. Het gave zit hem er in dat de leerlingen gewoon helemaal zelf rond kunnen kijken, maar dat zij eveneens kijktips krijgen van de docent: die kan door lang op een plek te drukken een focuspunt aanbrengen. De docent ziet aan de “smileys” op zijn scherm waar de leerlingen naar kijken.

De combinatie van een guided expedition met prachtig beeldmateriaal is echt een aanwinst voor Virtual Reality in het onderwijs. Leerlingen vonden het zelf ook erg leuk en leerzaam.

IMG_0758 IMG_0756